Interview Erny Green

‘Scarfish Love on Wings of Mojo Wire’

12 februari 2005

‘Scarfish Love on Wings of Mojo Wire’ heet de nieuwe cd van Polgate de band van zanger Ernst Grevink beter bekend onder zijn artiestennaam Erny Green. Een cd-titel waarbij menigeen zich waarschijnlijk even afvraagt wat er nou eigenlijk mee bedoeld wordt. Om daar achter te komen moet je werkelijk wenden tot Erny Green zelf. In zijn rijtjeshuis in Voordorp ontleedt Green een van de mogelijke betekenissen van de titel en daarmee van de muziek.

Foto: Ilja Bruinsma

Foto: Ilja Bruinsma

‘Scarfish is een woord dat ik voor het eerst hoorde op het strand aan de Franse kust. Mijn zoontje had daar een dode zeester gevonden en was er gebiologeerd naar aan het kijken. De zeester had ook de aandacht getrokken van een Engels jongetje die naar zijn vader riep: “Look daddy, a starfish!”, waarop mijn zoontje zei: “Wat, een scarfish?”. Ik zei toen: ‘dat is papa’. Het woord Scarfish staat voor de rode draad in de muziek die ik maak. Mijn liedjes zijn melancholisch. Eigenlijk gaan ze allemaal over het verlangen naar de totale vrijheid. De vrijheid die je hebt als je kind bent, maar die je hoe langer hoe meer verliest als je volwassen wordt. Maar mijn teksten gaan er ook over dat als die ultieme vrijheid je eenmaal overkomt, je juist weer terugverlangt naar een veilige basis. Een regelrechte bestaansparadox. Het woord Scarfish is voor mij een metafoor van het bestaan. Je wordt geboren met een vissenstaart in een hele diepe zee en dan knipt iemand opeens die staart eraf. Je raakt je vrijheid kwijt.
Ruben Poncia onze gitarist heeft de cd-hoes ontworpen. Hij heeft zijn eigen interpretatie aan mijn uitleg over het woord Scarfish gegeven. Je ziet op de achterkant een mannelijke vis in maatpak, terwijl zijn vrouw, met staart, lekker ligt te badderen. Dat zal Rubens uitleg van de liefde wel zijn; daar is hij een beetje geheimzinnig over.

Lees verder →