De laatste column van Midas Dekkers

Door: Simone Paauw

Het is zondagmorgen, 11 februari, acht uur ’s morgens. Buiten is het net licht. Het vogelkoor van de schemering is verstomd. Regen drupt uit de dichte wolken. Het belooft een kille, grijze dag te worden. Wie niet noodzakelijkerwijs naar buiten moet, blijft behaaglijk op één oor liggen. Op straat is het stil.

Maar in het gemeentehuis van het opgeheven Weesperkarspel, dat is opgegaan in Weesp, is het een drukte van belang. In de stijlvolle raadszaal, met muurhoge, goedgevulde boekenkasten, opgezette dieren en mensen- en dierenschedels schreef Midas Dekkers op een oude elektrische typemachine zijn laatste column voor het VARA radio 1 programma Vroege Vogels. De museumachtige werkkamer in de indrukwekkende woning van Dekkers is vandaag het decor voor een speciale aflevering van Vroege Vogels, waarin hij afscheid neemt van de luisteraars.

Maar liefst 1250 columns schreef Dekkers in de 27 jaar dat hij verbonden was aan Vroege Vogels. Maar de wekelijkse verplichting voelde hoe langer hoe meer als een steen om zijn nek. Hoewel hij het mogen schrijven van de columns altijd beschouwde als een voorrecht, besefte Dekkers afgelopen zomer dat mensen die geen columns schrijven ook gelukkig zijn. De knoop werd doorgehakt.

Collega-columnisten Maarten ’t Hart, Koos van Zomeren, Marjoleine de Vos, Ciska Dresselhuys, Tijs Goldschmidt en Wouter Klootwijk droegen hun eigen columns op en spraken met Dekkers over hun vak. Het laatste woord was natuurlijk aan Dekkers zelf. Zijn afsluitende column, met als titel: ‘Het laatste beest’, had als belangrijkste conclusie: ‘Wie niet van ophouden weet, is niet goed bij zijn hoofd.’.

De door VARA-persvoorlichter René ’t Sas voorspelde media-aanloop bleef overigens uit. Het was wel druk in de raadszaal, maar dat was vooral te danken aan redactieleden en genodigden. De aanwezige vier fotografen en drie journalisten konden de uitzending in de raadszaal bijwonen en hoefden zich niet in de keuken op te houden. Marieke van Veen van Weespernieuws was erg enthousiast over de happening in de werkkamer van Dekkers. Dekkers is, volgens Van Veen, in Weesp een graag geziene persoon en een locale activist. René Poldervaart van het AD hoopte na afloop van de uitzending nog wat lekkere quotes te krijgen van Dekkers. En terwijl de bioloog, de gasten en de crew zich, na de twee uur durende uitzending, onder het genot van een glaasje jenever opmaakten voor het afsluitende boottochtje, draaide de rest van de verwachtte meute journalisten zich nog een keer lekker om in het behaaglijk warme bed.

De aflevering is terug te horen via stream of podcast op de site van Vroege Vogels.

Verscheen februari 2007 in De Journalist