Een knalroze huis

Simone Paauw

Het lijkt een vreselijk saai rijtjeshuis in een heel gewone buurt in Utrecht. Maar wie voor het eerst binnenstapt, moet toch even met de ogen knipperen. Arianne toverde de standaard eengezinswoning om tot een knalroze paleisje.

Waarom heb je zoveel roze gebruikt?

‘Omdat ik een vrouw ben waarschijnlijk, haha. In mijn woonkamer en mijn slaapkamer zijn alle muren roze. Deze kleur geeft de kamers een warm en romantisch sfeertje en de meeste andere kleuren combineren er goed mee. Mijn spullen zijn extra mooi tegen die achtergrond. In mijn vorige huis experimenteerde ik al met voor die tijd gewaagde kleuren. Ik zei altijd dat in mijn volgende huis alles roze moest worden. Met mijn verhuizing anderhalf jaar geleden besloot ik de daad bij het woord te voegen.’

Hoe reageerden anderen daarop?

‘De schilder vroeg meteen of ik het heel zeker wist en of hij de kleursterkte niet wat af zou zwakken. Hij dacht dat ik hartstikke gek was. Daarna heb ik goed in de gaten gehouden of de muren écht de kleur kregen die ik wilde. Het eindresultaat is nog mooier dan ik had durven dromen. En zelfs mensen die in eerste instantie sceptisch reageerden, zoals mijn vader, vinden het geslaagd.’

Als je nu een vriend krijgt die roze verschrikkelijk vindt?

‘Dan heeft hij mooi pech, dan komt hij maar niet. Of hij moet zijn ogen dichthouden, haha. Maar ik zoek wel eentje die dit kan waarderen. Anders wordt het toch niets. Tot nu toe heb ik juist gemerkt dat mensen mijn heftige kleuren als voorbeeld nemen. Ze laten zich inspireren, durven zelf ook voor wat opvallender te gaan. Misschien schilderen ze nog niet hun complete woning knalpaars of feloranje. Eén muurtje is een goed begin. Ik houd van gewaagde interieurs, ook bij anderen. Ik heb gelukkig nog niet meegemaakt dat iemand er niet tegen kon. Niet dat ik daarom ook maar één dingetje zou veranderen, want ik ben heel gelukkig met mijn droomwoning.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Dat ik precies heb gedaan waar ik al jaren over fantaseerde. Dat geeft me het gevoel dat dit mijn huis is. Ik heb me niets aangetrokken van de adviezen van anderen, hoe welgemeend ook. Uiteindelijk ben ik degene die hier moet wonen en dat dan wel liefst op mijn manier. De inrichting van mijn huis geeft me een rustig en prettig gevoel. Ik ben bovendien erg trots op de vloer in combinatie met de roze muren. Het is gewoon laminaat, maar het is wat donkerder dan wat je meestal ziet. Daardoor komen de muren niet op je af.’

Waar moet je voor oppassen bij roze?

‘Mijn huis moet natuurlijk geen Barbiehuis worden of een prinsessenkamer voor meisjes van zes. Daarom heb ik ook voor andere, minder opvallende kleuren gekozen. Mijn meubels zijn vaak zwart, wit of houtkleurig en mijn bank is beige met groen. Ook de kozijnen en de deuren zijn gewoon wit. Juist omdat de muren roze zijn, moet je oppassen met andere kleuren in roodtinten. Anders is het net een bordeel en die indruk wil ik natuurlijk niet wekken. Door niet te overdrijven is de sfeer in mijn huis toch heel rustig. Maar mijn interieur is ook verre van saai en daar ben ik heel blij mee.’

Waar laat jij je door inspireren?

‘Ik kijk naar woonprogramma’s van de BBC. Die programma’s bieden veel praktische oplossingen. De makers zijn ook heel creatief. Het kastje naast mijn televisie is bijvoorbeeld bedoeld als staand kastje, maar liggend is het veel leuker. Zo zie je weer dat het goed is om van het standaardpakket af te wijken. En natuurlijk laat ik me door de IKEA-gids inspireren. Daar kan ik uren in bladeren. De ontwerpers van IKEA weten op de een of andere manier precies wat mijn smaak is.’

‘Het eindresultaat is nog mooier dan ik had durven dromen’

Wat wordt de volgende aanschaf?

‘Dat wordt beslist een laptop, want die grote computer op de eettafel is een doorn in mijn oog. Ik ben juist zo blij met mijn surfplank, zoals de medewerkers van de winkel de tafel noemden. Hij is groot, wit en ovaal en je kunt er met wel zes personen aan zitten. Echt ideaal. Ik wil trouwens niet zo’n suf computermeubel. Dat vind ik pas echt verschrikkelijk lelijk.’

Waarom heb je trouwens niet echt alles roze laten schilderen?

‘De keuken is blauw, omdat ik dat beter bij een keuken vind passen. Ik houd bovendien van afwisseling. Daarom is de hal feloranje en de logeerkamer knalblauw. Mijn eigen slaapkamer is roze. Met mijn bed ben ik trouwens ook heel blij. De zwarte spijlen steken mooi af bij de muur. Daardoor heeft de slaapkamer meteen een meer sexy uitstraling dan de woonkamer.’

Is er nog iets dat je graag zou veranderen?

‘Het keukenblok is niet echt mijn keuze. Maar dit is een huurhuis en ik had dus geen inspraak. Die keuken zat er namelijk nog niet zo lang in. Zelf zou ik niet kiezen voor wit. Toch vind ik het wel prima zo hoor. Oh ja, als ik ooit nog eens ga verhuizen, wil ik een huis met een bad. Nu heb ik echt een piepkleine douche en daar word ik helemaal gek van.’

Neem je dan ook een roze bad?

‘Uiteraard! En dan wordt mijn badkamer ook meteen heel overdreven roze. Een echte Barbiebadkamer met Barbiebadschuim, roze zeepjes, roze handdoeken en de hele mikmak.’

Afstudeerartikel
augustus 2006