“Je moet je roots kennen”

Van onze voorgangers kunnen we veel leren, vindt Wil van der Mark. Om mensen kennis te laten maken met de geschiedenis van de gezondheidszorg richtte hij een stichting op en ging werken als Middeleeuws chirurgijn.

Simone Paauw

Wil van der Mark (53) is verpleegkundige en werkt als projectcoördinator bij het UMC Utrecht. Daarnaast heeft hij een grote belangstelling voor de geschiedenis van de gezondheidszorg. In 2003 richtte hij de Stichting Geschiedenis van de Gezondheidszorg Utrecht op. Als directeur organiseert hij jaarlijks het Festival Gezondheid! in het Archeon. Om het jaar vindt een grotere versie van dit evenement plaats in het centrum van Utrecht. Verder werkt Wil van der Mark parttime als veertiende eeuws chirurgijn in het Archeon. “Anno 2007 hebben we veel bereikt in de gezondheidszorg. We zijn daardoor weleens geneigd te vergeten dat de gezondheidszorg vroeger ook best goed was. Veel gewoonten die we tegenwoordig heel vanzelfsprekend vinden, zijn gebaseerd op duizenden jaren ervaring. Alleen staat niemand daarbij stil. De Middeleeuwse chirurgijn waste bijvoorbeeld ook zijn handen voordat hij een patiënt behandelde.”

Volle kracht

In 1994 begon de verpleegkundige met de deeltijdopleiding Kunst, Cultuur en Educatie aan Hogeschool Holland. “Ik vond dat ik naast mijn werk als verpleegkundige andere dingen moest gaan doen. Ik stort me altijd met volle kracht op mijn werk en ik was bang dat ik daardoor afgebrand zou raken. Ik wilde meer afwisseling en iets doen met mijn interesse voor geschiedenis. Ik ben nu met verschillende leuke en vernieuwende dingen bezig en daar voel ik me heel goed bij. Met het Festival Gezondheid! willen we op een positieve en vrolijke manier laten zien hoe goed mensen voor elkaar zorgen. We maken de geschiedenis ‘levend’ door acteurs de geschiedenis na te laten spelen. Zij laten bijvoorbeeld zien hoe een Romeinse legerarts gewonden verzorgde of wat mensen in de Middeleeuwen tegen de pest deden. We kijken niet alleen naar het verleden, maar ook naar het heden en de toekomst.”

Inspireren

Wil van der Mark hoopt met zijn werk collega’s in de zorg te inspireren. “Veel mensen weten niet eens meer wie Florence Nightingale was. Maar juist als professional moet je je roots kennen. Als je begrijpt waarom je handelingen op een bepaalde manier uitvoert, kun je je boodschap beter overbrengen aan de patiënt. Je moet je laten inspireren door je voorgangers. Wat mij betreft moet de geschiedenis van de gezondheidszorg weer als vak worden ingevoerd in de opleidingen. Nu komt het nauwelijks aan de orde. Maar ik merk vaak dat ik door mijn diverse werkzaamheden collega’s prikkel om eens na te denken over hoe ze in hun werk staan. Misschien moeten ze er eens iets anders bij gaan doen. Sommige mensen zijn bang om keuzes te maken. Ze doen bijvoorbeeld al twintig jaar hetzelfde werk en durven geen stap te nemen. Veel verpleegkundigen zijn afgebrand tegen hun zestigste. Dat is niet vreemd, want verpleegkunde is een zwaar beroep. Ik doe zelf veel leuke dingen en dat geeft me energie om nog lang door te gaan.”

Kijk voor meer informatie op: www.levendegeschiedenisonbegrensd.nl.

Dit interview verscheen in Bijzijn, Editie Ziekenhuizen, nummer 4, juli 2007
Naam:
Wil van der Mark
Leeftijd:
53 jaar
Opleiding:-Inserviceopleiding, -Middenkaderopleiding, -Dialyseopleiding, -Kunst, Cultuur en Educatie Hogeschool Holland.
Werkplek: -Projectcoördinator UMC Utrecht,
– Chirurgijn in het Archeon,
– directeur Stichting Geschiedenis van de Gezondheidszorg Utrecht, -directeur/eigenaar van Oculare Kunst en Cultuur Utrecht.
Hobby’s:
‘Mijn werk is mijn hobby’.
Ambitie:
‘Ik wil doorwerken tot mijn 67ste, nog een paar leuke festivals organiseren, nog wat leuke kwaliteitsprojec-ten in de gezondheids-zorg doen en na mijn 67ste als vrijwilliger rondleidingen geven in de Domkerk in Utrecht’.