Zingen met betekenis

Kinderverpleegkundige Nieske van Beek zingt bij het koor Close Focus in Utrecht. In de periode rond de kerst treedt het koor ook op in zorginstellingen.

Simone Paauw

“Ik zit sinds 2,5 jaar bij Close Focus, daarvoor zong ik in andere formaties. Het koor bestaat uit ongeveer 25 mensen en we zingen altijd a capella en meerstemmig. We hebben een repertoire met Nederlands-, Engels- en Spaanstalige nummers van bijvoorbeeld Sting en Paul de Leeuw. Maar in de kerstperiode zingen we de bekende kerstliedjes. Voor mij is zingen een manier van ontspannen. Ik zing als het even kan altijd en overal. In een koor zingen vind ik heel prettig, omdat je dan samen iets tot stand brengt door veel te oefenen. Ik vind het bovendien gezellig en kan goed met de andere koorleden opschieten.

We hebben iedere zondagavond repetitie en we treden zo’n twaalf keer per jaar op. Ongeveer de helft van de optredens is in verzorgings- en verpleeghuizen. Ook treden we jaarlijks op in een ziekenhuis waar een van de andere koorleden werkt. Daar trekken we in groepjes van kamer naar kamer om te zingen. Je denkt wel meer na bij het kiezen van liedjes voor een optreden in een ziekenhuis. Toch zingen we gewoon het lied ‘I’ll be home for Christmas’, want dat lied eindigt met de woorden ‘If only in my dreams’.”

Heftig
“Het optreden in een ziekenhuis is voor iedereen uit het koor heftig. We zongen een keer voor een vrouw van wie we wisten dat ze over niet al te lange tijd zou overlijden. Ze wilde zelf graag dat we bij haar kwamen en ze vond het zo mooi, dat het ons ontroerde. Het is bijzonder dat je door het zingen iets kunt betekenen voor zo’n vrouw. Eigenlijk maakt het op zo’n moment niets uit dat ik als verpleegkundige wel wat gewend ben.

Door mijn werk op de afdeling Hematologie en Immunologie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis heb ik namelijk vaak te maken met heftige dingen want de kinderen die daar worden opgenomen zijn echt heel erg ziek. Maar het optreden in een verzorgings- of verpleeghuis of ziekenhuis doet me iedere keer weer wat. Je ziet wat een optreden kan betekenen voor mensen. Bij ons kerstrepertoire zingen we liedjes die ouderen nog van vroeger kennen. Je ziet ze genieten en vaak zingen ze zelf mee. Voor hen is het een welkome afwisseling in een vrij monotoon bestaan. In zorgcentra wonen vaak eenzame mensen en door iets speciaals voor ze te doen, geef je ze even het gevoel dat ze er toch mogen zijn. Dat is iets heel waardevols, denk ik.”

Te ziek
“Op mijn eigen werk is een optreden van een koor minder geschikt. De kinderen zijn te ziek en mogen vaak alleen contact hebben met directe familie. Als het kan, laten we de kinderen wel een dagje naar huis gaan met kerst. Voor de kinderen die blijven, proberen we het op de afdeling altijd zo gezellig mogelijk te maken. Het is een lastige periode voor ouders en de wat oudere kinderen. Maar iedereen schikt zich er naar. Als je dan toch in het ziekenhuis bent, kun je er beter wat gezelligs van maken. Het samen vieren van kerst of oud en nieuw in het ziekenhuis geeft een heel apart gevoel van verbondenheid. Dat heeft wel iets moois.”

Dit interview verscheen in Bijzijn 11, december 2007.