Interview Jascha

“Het is nu gewoon tijd om mijn eigen ding te doen”

Een schok ging door de muzikantenwereld van Utrecht toen afgelopen week via de geruchtenstroom en GUN-magazine bekend werd dat Jascha van Roij zijn band Spoiler verlaten heeft. Spoiler timmerde stevig aan de weg en Jascha leek als frontman goed tot zijn recht te komen. Vanwaar deze onverwachte stap? Een interview met Jascha.

Foto: Patricia Börger 2004

Foto: Patricia Börger 2004

In de huiskamer van zijn woongemeenschap in Nieuwegein vertelt Jascha dat hij al een tijd rondliep met het voornemen om te stoppen met Spoiler. Jascha: “Vorig jaar heb ik last gekregen van mijn stem. Door een combinatie van roken, drinken, overbelasting en het gebruik van een matige stemtechniek op de verkeerde momenten, heb ik wildgroei gekregen in mijn keel. Hier heb ik al eerder last van gehad. Ik ben er zelfs al eerder aan geopereerd. Ik heb geprobeerd mijn conditie te verbeteren, maar dat zit niet in me. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet meer de rocker kan zijn die Spoiler nodig heeft. Ik kan mijn kopstem niet meer gebruiken en ik kon de laatste tijd niets extra’s meer doen met mijn stem.”

Toch, vertelt Jascha, zijn de stemproblemen niet de belangrijkste reden om met de band te stoppen. De voornaamste redenen zijn de projecten waar hij mee bezig is. Het Cafestival in Nieuwegein loopt erg goed en gaat uitbreiden naar Hilversum. Ook vanuit Breda en Utrecht is er interesse getoond. Bovendien organiseert Jascha voor het Festival Mooie Woorden dat van 29 oktober tot 6 november wordt gehouden, drie cafestivals in Utrecht naast de vaste eerste woensdag in Nieuwegein. De eerste Hilversumse editie vindt plaats op woensdag 13 oktober vanaf 20.00 uur in podium De Tagrijn.

Lees verder →