Interview Erny Green (3)

Er is enorm veel interesse voor de cd. Zoveel dat het me echt verbaast. De een na de andere e-mail komt binnen. Ik heb het er heel druk mee. Dat is wel gebruikelijk als je net een cd hebt uitgebracht. Toch ben ik verrast door de tot nu toe heel positieve recensies over de cd. Meestal wordt een derde cd neergesabeld door recensenten; zo van: “daar heb je ze weer…” De plaat hebben we helemaal in eigen beheer gemaakt. We hebben dus zelf de hand gehad in hoe de nummers klinken en hoe het eruit ziet. Wél heb ik de hulp gevraagd van Henk Koorn, de zanger van Hallo Venray, die ik al eerder had leren kennen. Het geluid van de jongste plaat van Hallo Venray sprak me heel erg aan en dat geluid was iets dat ik ook wilde voor onze nieuwe plaat. Pas nadat we helemaal klaar waren, ben ik met de cd naar andere mensen gegaan. Ik zou het namelijk helemaal niet kunnen hebben als mensen van een platenmaatschappij zich bij voorbaat zouden gaan bemoeien met mijn muziek. Het zijn uiteindelijk toch zakenmensen die zoveel mogelijk geld uit een cd willen slepen. De plaat wordt nu wél verkocht via Plato en via www.arisingartist.nl, een moderne platenmaatschappij die opereert via internet

Zoals ieder woord in de naam van de cd een diepere betekenis heeft voor me, zo heeft ook ieder liedje dat. Of beter gezegd iedere zin. Ik ben een verhalend schrijver. Voor mij is het literaire aspect in mijn teksten minstens zo belangrijk als de muziek op zichzelf. Ik heb zelf ook literatuur gestudeerd. De verhalen gaan vaak over mezelf, maar vaak zijn het ook verhalen die anderen me verteld hebben. Woorden en zinnen die ik gebruik zijn vaak metaforen. In het eerste liedje van de cd ‘Silverlake’ zing ik bijvoorbeeld: ‘She is naked all the time’, dat zou wat mij betreft kunnen staan voor Eva in het Paradijs. De ultieme vrijheid. En ‘I took my medicine went to sleep’, hier staat medicine voor alles dat je kunt gebruiken om makkelijker in slaap te vallen. Ik beoordeel muziek van anderen ook op de betekenis van de teksten, maar meestal zie je dat muzikanten de nadruk vooral leggen op de muziek en niet op de tekst. Jammer.’

Dit interview verscheen eerder op www.3voor12.nl/utrecht